بررسی نبوغ عاطفی
نبوغ عاطفی در حقیقت رشد یا جهشی است که انتظار می رود افراد بتوانند به کنترل احساسات، دریافت و شناخت آن دست یابند و براساس آن عمل کنند. فردی که به رشد عاطفی کامل رسیده باشد، در زندگی اجتماعی توانایی برقراری ارتباط صحیح با دیگران را دارد و توانایی پذیرش مسئولیت در قبال خود و دیگران را نیز پیدا می کند و در تعامل با دیگران موفق است. نبوغ عاطفی مراحل متفاوتی دارد و در بزرگسالی به کمال می رسد. در دوران کودکی رشد جسمانی کودک اهمیت دارد، اما اندک اندک رشد اخالقی، رشد عاطفی، رشد احساسات با گذر زمان شکل می گیرد و پس از آن محیط زندگی، شیوه تربیتی و الگوهایی که در پیرامون وی وجود دارد بیشترین نقش را در رسیدن فرد به نبوغ عاطفی ایفا می کند. از سویی محیط خانواده و تعامل افراد در خانواده در رسیدن فرد به نبوغ عاطفی بسیار مؤثر است. نبوغ عاطفی جریانی است که طی آن شخصیت فرد بطور مداوم برای احراز بیش از پیش سلامت عاطفی، از لحاظ روانی و فردی می کوشد هفت مؤلفه صمیمیت، همدل، ابراز وجود، ثبات روانی، استقلال، تعادل روانی و توانایی رعایت مورد عاطفی را به عنوان تعریف کاملی از نبوغ عاطفی معرفی می کنند. در این مقاله مجموعه فاطمه پیوسی به بررسی نبوغ عاطفی خواهد پرداخت. در این مقاله قصد داریم درباره نبوغ عاطفی بیشتر بدانیم و نکاتی را در زمینه بررسی نبوغ عاطفی برای شما عزیزان ارائه نماییم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
به منظور بررسی نبوغ عاطفی لازم ست ابتدا با تعریف کاملی از آن آشنا شویم. نبوغ عاطفی اصطلاحی است که برای توصیف توانایی درک و ابراز احساسات استفاده می شود. نبوغ عاطفی شامل خود آگاهی و شناخت احساسات فردی و آگاهی در مورد نحوه کنترل آنها، مانند توانایی برای آرام ماندن به هنگام عصبانیت یا اطمینان به خود به هنگام شک و تردید می باشد. نبوغ عاطفی شامل، حس همدلی یعنی داشتن حساسیت به احساسات دیگر افراد و گفته می شود که افراد باسواد از نظر احساسی قادر برای به کارگیری اصول شخصی برای مهارکردن احساسات خود و شناسایی و دستیابی به اهداف شخصی خود هستند. جامعه به طور روز افزونی، دغدغه ی رشد احساسی و اجتماعی کودکان را پیدا کرده است. رشد احساسی، گاهی اوقات جایگزین تاکید سنتی بر توسعه ی فیزیکی و شناختی کودکان می شود. تحقیقات روانشناختی دررابطه با اختلالات رفتاری، یادگیری مشکلات و دیگر جنبه های رشد طبیعی، نشان داده اند که نبوغ عاطفی در ارتقای شادی و رضایت فردی اهمیت بسیاری دارد. داشتن توانایی درک و ابراز احساسات، عزت نفس فرد را بهبود می بخشد. نظریه تکاملی عنوان کرده است که ما در ابتدا آگاهی مناسب از دیگر افراد را به منظور کمک به بقای جامعه ی انسانی توسعه می بخشیم.
دوره های توانمند سازی زنان با فاطمه پیوسی
در عصر مدرن، توانایی فرد برای همدلی و همکاری با دیگر افراد می تواند به موفقیت اقتصادی و اجتماعی آنها تبدیل شود. همچنین، گفته شده است که بدون وجود مهارت های فردی، پشتیبانی اجتماعی و دوستی فرد می توانند ناپدید شوند. بنابراین، شناخت نیاز به کار تیمی مؤثر، می تواند موجب توسعه ی نبوغ عاطفی به اندازه ی شایستگی فنی شود. نبوغ عاطفی، توانایی درک و توصیف احساسات است. فردی که نبوغ عاطفی بالایی دارد، نسبت به احساساتش آگاهی دارد، یعنی می داند در لحظه چه حسی دارد، مثلا خشمگین است یا دچار ترس شده و چگونه می تواند آن را کنترل و هدایت کند. مثلا اگر خشمگین است، می داند چگونه می تواند آرام بماند و واکنش به موقع و به اندازه ای از خود نشان دهد، یا هنگامی که نسبت به خود دچار شک شده، می تواند آن را مدیریت کند و حس اطمینان به خود را ایجاد کند. هوش عاطفی و یا نبوغ عاطفی افراد به توانایی آنها در پاسخ موثر به نیازها و فشارهای محیطی از بعد عاطفی و هیجانی اشاره دارد و در واقع؛ مهارتی است که دارنده ی آن می تواند به کمک شناخت هیجان های خود، روحیات خود را کنترل نماید، از طریق کنترل این هیجان ها آن را بهبود دهد، به وسیله شناخت هیجان های دیگران تاثیر آنها را درک نماید و با کمک مدیریت روابط سعی در بالا بردن روحیه خود و دیگران داشته باشد. در بررسی نبوغ عاطفی با دو اصطلاح رایج دیگر نیز مواجه خواهیم بود که در ادامه به آن اشاره شده است.
هوش فردی و درونی: هوش فردی شامل توانایی درک هر فرد نسبت به احساسات درونی خود و توانایی مدیریت آن ها، به این معنا که شخص با اعتماد به نفس لازم بتواند کنترل بالایی نسبت به نیازهای عاطفی خود، به صورت شخصی و اجتماعی داشته باشد.
هوش اجتماعی یا بین فردی: این نوع از هوش اجتماعی شامل توانایی درک احساسات افراد مختلف در اجتماع می باشد. افرادی که همواره توسط دیگران به عنوان گوش شنوا انتخاب می شوند و تاثیرات زیادی بر افکار و احساسات دیگران دارند دارای هوش عاطفی بین فردی بالایی می باشد. اکنون که با این دو اصطلاح بیشتر آشنا شدیم به راحتی می توانیم درباره نبوغ عاطفی بیشتر بدانیم. اما در بررسی نبوغ عاطفی باید با خصوصیات افرادی که نبوغ عاطفی بالایی دارند نیز آشنا باشیم. این افراد ویژگی هایی که در ادامه مقاله به اشاره شده است را دارا هستند.
فکر کردن قبل از واکنش: افراد باهوش عاطفی می دانند که احساسات می توانند قدرتمند، اما موقتی نیز باشند. هنگامی که یک رویداد احساسی بسیار پربار رخ می دهد، مانند عصبانی شدن با یک همکار، واکنش هوشمندانه احساسی باید مدتی طول بکشد تا پاسخ دهید. این به همه اجازه می دهد تا احساسات خود را آرام کنند و به طور منطقی در مورد همه عوامل پیرامون بحث فکر کنند.
خودآگاهی بیشتر: افراد باهوش عاطفی نه تنها در فکر کردن به احساسات دیگران خوب هستند، بلکه در درک احساسات خود نیز ماهر هستند. خودآگاهی به افراد این امکان را می دهد که عوامل مختلفی را که به احساسات آنها کمک می کند در نظر بگیرند. هوش عاطفی را می توان به روش های مختلفی در زندگی روزمره به کار برد. چند روش مختلف برای تمرین نبوغ عاطفی عبارتند از: توانایی پذیرش انتقاد و مسئولیت، توانایی حرکت بعد از اشتباه کردن، توانایی نه گفتن در زمانی که نیاز دارید، بتوانید احساسات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید، توانایی حل مشکلات به روشی که برای همه مفید باشد، داشتن همدلی با افراد دیگر، داشتن مهارت شنیداری عالی، دانستن اینکه دلیل کافی برای کارهایی را انجام می دهید، قضاوت نکردن دیگران.
هوش عاطفی برای ارتباطات بین فردی خوب ضروری است. برخی از کارشناسان معتقدند که این توانایی در تعیین موفقیت زندگی مهمتر از IQ به تنهایی است. خوشبختانه، کارهایی وجود دارد که می توانید برای تقویت هوش اجتماعی و عاطفی خود انجام دهید. درک احساسات می تواند کلید روابط بهتر، بهبود رفاه و مهارت های ارتباطی قوی تر باشد.
همانطور که در این قسمت مشاهده نمودید در بررسی نبوغ عاطفی، لازم است مهارت هایی را در خود تقویت نمایید تا به سطح دلخواهد خود در نبوغ عاطفی دست یابید. ما در مجموعه فاطمه پیوسی به شما کمک خواهیم نمود تا به سطح دلخواه خود در نبوغ عاطفی دست یابید. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در ارتباط باشید.
نبوغ عاطفی چیست
برخورداری از نلوغ عاطفی برای هر فردی نیازی ضروری محسوب می گردد اما شاید بسیاری از افراد آگاه نباشند که نبوغ عاطفی چیست و چگونه باید آن را ارتقا بخشید. مشاوران و کارشناسان در حوزه روانشناسی و شناخت فردی، در بررسی نبوغ عاطفی به این نکته دست یافتند که بسیاری از افرادی که نبوغ عاطفی بالایی دارند از آن آگاه نیستند و در پاسخ به پرسش نبوغ عاطفی چیست ناکام می مانند. اما ما در این مقاله نکاتی را در راستای پاسخ به پرسش نبوغ عاطفی چیست برای شما عزیزان ارئه می نماییم. تا انتهای این مقاله همراه مجموعه فاطمه پیوسی باشید. نبوغ عاطفی توانایی فرد در درک، بکارگیری و مدیریت عواطف و احساسات خود است. نبوغ عاطفی یا هوش عاطفی گاهی بهاختصار EQ نیز گفته می شود. همانطور که بهره هوشی یا IQ بالا می تواند نمرات بالای درسی شما در دانشگاه و مدرسه را پیش بینی کند، نبوغ عاطفی بالا نیز حاکی از موفقیت در موقعیت های اجتماعی، مهارت همسرداری و تربیت فرزند و مهارت شغلی فرد است. درک و برقراری ارتباط با مردم به ما کمک می کند در هر زمینه ای از زندگی موفق باشیم.
همچنین تحقیقات روانشناسی نشان می دهد نبوغ عاطفی در زمینه موفقیت شغلی نقش بالاتری نسبت به بهره هوشی ایفا می کند. برخی افراد بهطور ذاتی مهارت نبوغ عاطفی بالایی دارند. بقیه افراد برای تقویت نبوغ عاطفی خود باید تلاش بیشتری کنند. خبر خوب اینکه برخلاف بهره هوشی یا IQ همه افراد در صورت آموزش و تمرین می توانند مهارت نبوغ عاطفی خود را تقویت کنند. هوش عاطفی، شیوه برخورد فرد با مسائل و فراز نشیب های زندگی را نشان می دهد. به عبارتی هوش عاطفی مجموعه ای ازخصوصیات شخصیتی است که در سرنوشت و سبک زندگی فرد موثر است. این خصوصیات شخصیتی موجب می شود که فرد از شیوه های مناسب برای گذران زندگی و مراحل آن استفاده می کند. این افراد رضایت از زندگی بیشتری دارند، شاداب تر هستند. ارتباط بهتری با اطرافیان برقرار می کنند و قدرت سازش بیشتری با مشکلات عاطفی و هیجانی دارند. از زندگی عاطفی غنی و سرشاری برخوردار هستند. دلسوز و پرملاحظه هستند.
مسئولیت پذیری بیشتری دارند. در مورد خود برداشت و نگرش مثبتی دارند. با خود راحت هستند و بیشتر از افراد دیگر پذیرای تجارب احساسی و هیجانی هستند. افرادی که هوش عاطفی بالاتری دارند، راحت تر از دیگر افراد احساسات خود را کنترل می کنند. قدرت بیشتری برای تحت اختیار درآوردن عواطف خود دارند و اجازه نمی دهند عواطف آنها بیش از حد لازم و در سطح افراطی عمل کند یا پسروی عاطفی داشته باشند. آنها برای کنترل احساسات خود شگردها و مهارت های زیادی را می دانند و در اکثر موارد با سرعت عمل از این مهارت ها و شگردها استفاده می کنند. آنها را به راحتی خشم خود را کنترل کرده و آن را در مسیر درست برای تخلیه و رسیدن به نتیجه مناسب هدایت می کند. زود و نابهنگام مضطرب نمی شوند و در این موارد می دانند که چگونه باید آرامش خود را حفظ کنند. ارزیابی های مختلفی برای اندازه گیری سطوح نبوغ عاطفی پدید آمده است. چنین آزمون هایی به طور کلی به یکی از دو نوع تقسیم می شوند: آزمون های خود ارزیابی و آزمون های توانایی.
آزمونهای خود ارزیابی رایج ترین آزمون ها هستند، زیرا ساده ترین آزمون ها برای اجرا و امتیازدهی هستند. در چنین آزمون هایی، پاسخ دهندگان با رتبه بندی رفتارهای خود به پرسش ها پاسخ می دهند. به عنوان مثال، در مورد جمله ای مانند من اغلب احساس می کنم که احساس دیگران را درک می کنم، آزمون شونده ممکن است این جمله را با یکی از عناوین مخالف، تا حدودی مخالف، موافق یا کاملا موافق توصیف کند. در این صورت می توان با سنجش این عناوین به میزان نبوغ عاطفی فرد پی برداما محققان در راستای پاسخ به پرسش نبوغ عاطفی چیست اظهار می کنند که چهار سطح مختلف نبوغ عاطفی شامل ادراک هیجانی، توانایی استدلال با استفاده از احساسات، توانایی درک احساسات و توانایی مدیریت احساسات وجود دارد.
مواجه شدن و روبرو شدن با احساسات: اولین قدم در لمس احساسات، درک دقیق آنها ست. در بسیاری از موارد، ممکن است شامل درک علائم غیرکلامی مانند زبان بدن و حالات چهره باشد.
استدلال با احساسات: مرحله بعدی شامل استفاده از احساسات برای ارتقای تفکر و فعالیت های شناختی است. احساسات به اولویت بندی آنچه که توجه می کنیم و به آن واکنش نشان می دهیم کمک می کند. ما به چیزهایی که توجه ما را جلب می کند از نظر احساسی پاسخ می دهیم.
درک احساسات: احساساتی که ما درک می کنیم می توانند دارای معانی گسترده ای باشند. اگر کسی احساسات خشمگینانه را ابراز می کند، ناظر باید علت عصبانیت فرد و معنای آن را تفسیر کند. به عنوان مثال، اگر رئیس شما عصبانی رفتار می کند، ممکن است به این معنی باشد که از کار شما ناراضی است، یا ممکن است به این دلیل باشد که آن روز صبح در راه رفتن به محل کار بلیط سرعت گرفته است یا اینکه با شریک زندگی خود دعوا کرده اند.
مدیریت عواطف: توانایی مدیریت مؤثر احساسات بخش مهمی از نبوغ عاطفی و بالاترین سطح است. تنظیم عواطف و پاسخ مناسب و همچنین پاسخ دادن به احساسات دیگران همه جنبه های مهم مدیریت هیجانی است. در این قسمت با نکاتی در ارتباط با پاسخ به پرسش نبوغ عاطفی چیست آشنا شدیم. نکاتی که در این قسمت ارائه شده برگرفته از بهترین و معتبرترین منابع موجود در زمینه بررسی نبوغ عاطفی می باشند. اما شما عزیزان می توانید برای بهره مندی بیشتر از خدمات مجموعه فاطمه پیوسی با ما در تماس باشید. ما بهترین همراه شما عزیزان در این زمینه خواهیم بود.
نکات تکمیلی در مورد نبوغ عاطفی
در زندگی پرتلاطم کنونی، احتمال تنش و اختلاف در روابط عاطفی و کاری بیش از هر چیز دیگری محتمل است. بنابراین اگر کسی بتواند در لحظه به افکار و هیجانات خود تسلط پیدا کند، می تواند ارتباطات عالی و مطلوبی را تجربه کند. فرض کنید در محیط کار با همکار خود در حال بحث در مورد گزارش دهی به مدیریت هستید و هیچکدام از شما حاضر به عقب نشینی از موضع خود نیستید. در چنین شرایطی، فردی برنده ارتباط خواهد بود که عقب نشینی عاقلانه داشته باشد و طرف مقابل را به آرامش دعوت کند. تنها افرادی می توانند چنین کاری را کنند که دارای هوش عاطفی بالایی هستند و سود و زیان مشاجره را می سنجند و عقب نشینی به موقع دارند. این یک واقعیت علمی است که احساسات مقدم بر تفکر هستند. در ارتباط با نکات تکمیلی در مورد نبوغ عاطفی، در این قسمت نکاتی دیگری را در زمینه بررسی نبوغ عاطفی برای شما عزیزان ارائه خواهیم نمود. تمام تلاش مجموعه فاطمه پیوسی در این مقاله این است که درباره نبوغ عاطفی بیشتر بدانیم و نسبت به آن آگاه باشیم. در این صورت بهترین موفقیت ها را می توانیم از آن خود نماییم. تا انتهای این مقاله همراه مجموعه فاطمه پیوسی باشید.
هنگامی که احساسات بالا می روند، نحوه عملکرد مغز ما را تغییر می دهندبه عبارتی توانایی های شناختی، قدرت تصمیم گیری و حتی مهارت های بین فردی ما را کاهش می دهند. درک و مدیریت احساسات خود و احساسات دیگران به ما کمک می کند تا در زندگی شخصی و حرفه ای خود موفق تر باشیم. باهوش بودن از نظر عاطفی مهم است، اما چه قدم هایی می توانید برای بهبود مهارت های اجتماعی و عاطفی خود بردارید؟ در اینجا چند نکته وجود دارد: اگر می خواهید بفهمید دیگران چه احساسی دارند، اولین قدم توجه کردن است. برای گوش دادن به آنچه که مردم سعی دارند به شما بگویند، چه به صورت شفاهی و چه غیرکلامی، وقت بگذارید. زبان بدن می تواند معنای زیادی داشته باشد. وقتی احساس میکنید که شخصی احساس خاصی دارد، عوامل مختلفی را در نظر بگیرید که ممکن است در ایجاد آن احساس نقش داشته باشند. درک احساسات بسیار مهم است، اما شما همچنین باید بتوانید خود را به جای دیگران بگذارید تا دیدگاه آنها را به درستی درک کنید. همدلی با افراد دیگر را تمرین کنید. تصور کنید در موقعیت آنها چه احساسی خواهید داشت. چنین فعالیت هایی می توانند به شما در ایجاد درک عاطفی از یک موقعیت خاص و همچنین توسعه مهارت های عاطفی قوی تر در دراز مدت کمک کنند.
توانایی استدلال با احساسات بخش مهمی از نبوغ عاطفی است. در نظر بگیرید که چگونه احساسات شما بر تصمیمات و رفتارهای شما تاثیر می گذارد. وقتی به نحوه واکنش دیگران فکر می کنید، نقشی را که احساسات آنها بازی می کند ارزیابی کنید. بیان احساسات بخش مهم دیگر است. افرادی که دارای نبوغ عاطفی پایین هستند، ترس از قضاوت شدن دارند و هیچگاه احساسات خود را با دیگران بازگو نمی کنند. اما افرادی که دارای نبوغ عاطفی بالایی هستند، بخوبی می توانند درباره احساسات خود با دیگران صحبت کنند. مثلا اگر شما دارای یک مشخصه خوب رفتاری یا ظاهری باشید، از شما تعریف می کنند. اگر غذایی را دوست داشته باشند، به دیگران می گویند و منتظر تایید دیگران نیستند. حتی هنگامی که ناراحت و غمگین هستند، به خوبی غم خود را نشان می دهند و از دیگران می خواهند تا با آنها همدلی کنند. در چنین شرایطی احساس ضعیف بودن نمی کنند زیرا شادی و غم را جزیی از زندگی می دانند. بهتر است کمی انعطاف پذیر باشید. سخت گیری بیش از حد و تعصب بر روی افکار و باورهای خود، شما را به فردی غیر منعطف و منزوی تبدیل می کند. اگر می خواهید نبوغ عاطفی خود را افزایش دهید، کمی انعطاف از خود نشان دهید و از دیگران بخواهید تا پیشنهادات خود را برای رفع مشکل ابراز کنند. همچنین باید نظرات خود را بدور از هرگونه تحکم و دیکتاتوری اعلام کنید.
سعی کنید وابسته نباشید. افرادی که از نظر هوش عاطفی دارای کمبود هستند، مدام به دنبال یک حامی یا ناجی می گردند تا بتوانند دائما آنها را تحت حمایت های خود قرار دهند. هوشمندی هیجانی شامل مواردی می شود که در آن تشخیص می دهید تا به برخی از روابط ناسالم عاطفی یا کاری پایان دهید. اگر نمی توانید تغییرات لازم را انجام دهید و از منطقه امن ذهنی خارج شوید، باید به تبعات آن در آینده بیاندیشید. هیچکس تمایل ندارد با یک فرد ضعیف و وابسته ارتباط برقرار کند، بنابراین به رفتارهای خود توجه کنید. در چه مواقعی احتیاج دارید تا اطرافیان به شما کمک کنند؟ اگر حمایت همسر خود را نداشته باشید، به چه مشکلاتی بر می خورید؟ در این شرایط به توانمندی های خود توجه کنید و از جایگاه یک فرد وابسته و ضعیف خارج شوید. بیاد داشته باشید زمانی که در ذهن خود، تصویری از یک فرد قدرتمند و مستقل بسازید، ضمیر ناخودآگاه شما تلاش خواهد کرد چنین هویتی را برای شما ایجاد کند. این هویت بر اثر تمرین و تکرار و افزایش اعتماد به نفس حاصل می شود. علاقه به آموزش و یادگیری هوش اجتماعی و عاطفی در سال های اخیر افزایش یافته است. برنامه های یادگیری اجتماعی و عاطفی به بخشی استاندارد از برنامه درسی برای بسیاری از مدارس تبدیل شده است. هدف این ابتکارات نه تنها بهبود سلامت و رفاه، بلکه کمک به موفقیت تحصیلی دانش آموزان و جلوگیری از بسیاری از کمبودها ست. بنابراین بهتر است این آموزش ها از دوران کودکی، آغاز گردد تا افراد در هنگام بزرگسالی با مشکل مواجه نشوند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی نمودیم شما را با نکاتی در زمینه بررسی نبوغ عاطفی آشنا نماییم. به خاطر داشته باشید که هوش عاطفی یا نبوغ عاطفی کاربردهای زیادی برای رضایت بخشتر کردن زندگی افراد دارد. به طوری که تحقیقات نشان می دهد رضایت از زندگی در افراد با هوش عاطفی بالا بیشتر است. هوش عاطفی پائین در اغلب موارد ریشه اصلی مشکلاتی است که برای فرد پیش می آید. ناتوانی در برقراری روابط اجتماعی، پیوند زناشوئی مناسب، سلامت روانی در معرض خطر و… از جمله این مشکلات هستند. پس لازم است درباره نبوغ عاطفی بیشتر بدانیم و نسبت به آن آگاه باشیم. ما در مجموعه فاطمه پیوسی به شما عزیزان یاری می دهیم تا بهترین ویژگی های فردی خود را بشناسید و نسبت به آنها آگاه باشید. به منظور ارتباط بیشتر با ما در تماس باشید.